Motius per ser positius amb l’habitatge, però anant amb compte

Les estadístiques oficials reflecteixen una estabilització evident de l’habitatge. Els experts asseguren que la demanda de pisos seguirà creixent i constaten que és un bon moment per invertir per l’atractiva rendibilitat que ofereix. No obstant això, alerten de la possible pujada de l’Euribor. Descarten que ho faci a curt termini però avisen del perill que hi haurà quan ho comenci a fer.

En línies generals, els experts i agents implicats en el sector immobiliari celebren els senyals d’optimisme que comencen a veure ja amb contundència. Però algunes veus deixen clar que no és or tot el que llueix i que cal anar amb peus de plom per evitar que es produeixi una altra bombolla immobiliària com la viscuda.

Experts com Ignacio San Martín, responsable del Servei d’Estudis de BBVA Real Estate, o Juan Fernández-Aceytuno, director general d’ST Societat de Taxació, assenyalen quatre factors que demostren que el sector immobiliari s’està estabilitzant, i fins i tot, recuperant:

1.- La demanda d’habitatge seguirà creixent: Sant Martín assegura que la renda de les famílies en termes reals està creixent, la qual cosa afavorirà la demanda. A més, la riquesa de les famílies s’ha estabilitzat. També cal comptar no només amb la demanda dels nacionals, sinó també dels estrangers. Considera que aquest any tornarà a produir-se un nou rècord de compra per part de forans.

2.- L’excés d’oferta baixarà: encara que lentament, l’estoc va reduint a poc a poc. El Ministeri de Foment situa l’excedent d’obra nova a 563.908 unitats a 31 de desembre de 2013, mentre que BBVA Research el xifra en 450.000, de les quals considera que un 30% són invendibles. Aquesta entitat financera confia que per al 2016 l’estoc deixi de ser un problema i que comenci realment a absorbir-se.

3.- Estabilització de preus i fins i tot revaloració: BBVA assegura amb rotunditat que el preu de l’habitatge està estabilitzat i s’atreveix a pronosticar revaloritzacions de preus aquest any. Sant Martí assenyala que el nou creixement de la demanda d’habitatge i l’estabilització de preus provocaran que la cartera hipotecària dels bancs guanyi en qualitat. “Si l’augment de la demanda porta amb si un augment del finançament i una estabilització de preus, això farà millorar la qualitat creditícia”, afegeix.

4.- Augment de la concessió d’hipoteques: hi ha una volta al finançament hipotecari, especialment a particulars que volen comprar un habitatge. Els bancs tenen la necessitat de donar préstecs per augmentar els ingressos pels interessos de les hipoteques. En l’actualitat, el saldo hipotecari està caient i seguirà fent-ho en els pròxims mesos si no és que els bancs trepitgin l’accelerador en la concessió de préstecs hipotecaris.

Però no tot són notícies positives. Si alguna cosa ha de preocupar al sector és un Euríbor en mínims històrics. Per a la persona que pensi en hipotecar avui en dia, ha de tenir en ment que l’euríbor, l’indicador més utilitzat per al càlcul dels préstecs hipotecaris, té tot el recorregut per pujar.

Per exemple, Adicae és una de les organitzacions que recomana no hipotecar actualment perquè “és un risc d’impagament en el futur”. L’Euribor està sota però quant comenci a pujar provocarà que les quotes hipotecàries siguin elevades, ja que els diferencials segueixen sent elevats respecte a l’època pre-crisi. “Un interès superior a euribor més un diferencial ja suposa un encariment gran. Per sobre d’euríbor + 2 ja és perillós “, assegura Manuel Pardos, president d’Adicae.

Per això hi ha experts com Juan Villén, responsable d’idealista hipoteques, que recomanen contractar una hipoteca a tipus fix perquè així se sap el que es paga tots els mesos. Al començament d’aquest any Kutxabank va llançar una hipoteca amb un tipus fix del 2,5%.