VENTAJAS DE FIRMAR UNA HIPOTECA ANTES DEL 2017

Diferenciales bajo mínimos, menos comisiones y sin euríbor plus.

El sector financiero español se encuentra en un momento único. A diferencia de lo que ocurría antes de la crisis, cuando los intereses eran bajos pero el precio de la vivienda era alto, comprar un inmueble es ahora más asequible, principalmente porque estos dos indicadores, precio e interés, se encuentran en niveles bajos.

Esta coyuntura provoca una reactivación paulatina del mercado de la vivienda. Según el Instituto Nacional de Estadística, la compraventa de viviendas se incrementó un 20,5 % interanual en junio de 2016. Un estudio elaborado por el comparador financieroHelpMyCash.com y analizado por habitaclia muestra las ventajas que tienen ahora las hipotecas vs la llegada de 2017.

– Diferenciales más bajos, llegando a su mínimo

2016 puede ser la última oportunidad de firmar hipotecas a tipo variable con diferenciales próximos al 1 %. Las entidades ya están trasladando todos sus esfuerzos en mejorar la oferta de sus hipotecas a tipo fijo y algunos bancos ya han comenzado a subir el diferencial de sus hipotecas variables.

En contra de lo que venía sucediendo desde 2014, la banca ha enterrado el hacha de guerra en materia de diferenciales hipotecarios. El motivo: el descenso y consolidación del euríbor a 12 meses en valores negativos.

Pocas entidades han seguido apostando por el tipo variable tras seis meses consecutivos con un euríbor bajo cero. Las rebajas de diferenciales a lo largo de todo el año se cuentan con los dedos de una mano. Actualmente, el diferencial medio de los préstamos hipotecarios variables ronda el 1 %, según datos del comparador.

Por otra parte, aunque las hipotecas a tipo fijo ofrecen intereses insólitos, siguen resultando más caras a corto plazo. Hoy es posible firmar una hipoteca fija por debajo del 2 %, pero a plazos muy cortos, menos de 10 años. Para plazos más propios del tipo variable, como pueden ser 30 años, los intereses se elevan hasta el 3 %, prácticamente 2 puntos porcentuales por encima de un diferencial medio.

– En 2017, las comisiones serán más habituales

Siguiendo las indicaciones del Banco de España, las entidades están incorporando más comisiones en sus productos financieros. Hasta ahora, las hipotecas a tipo variable no solían incluir comisión de apertura, sin embargo, cada vez hay más bancos que están fijando este arancel, que se hace efectivo al tramitar la financiación. La comisión puede oscilar entre el 0 % y el 1 % del capital prestado. Así, para una hipoteca de 100.000 euros, con una comisión del 1 %, el cliente deberá abonar un importe de 1.000 euros.

Actualmente, todavía hay préstamos hipotecarios libres de la comisión de apertura.Así, si tu cliente va a firmar una hipoteca los últimos meses de 2016, esta es sin duda otra ventaja que le supone un ahorro interesante.

– El euríbor plus encarecerá el coste de las hipotecas en 2017

Según el Instituto Europeo de Mercados Monetarios (EMMI), este nuevo índice hipotecario verá la luz en 2017. Todo parece indicar que su valor de cotización será positivo y por lo tanto más elevado que el euríbor actual. Así, firmar una hipoteca variable los últimos meses de 2016 supone beneficiarse de cuotas más asequibles que en 2017, según HelpMyCash.

Hay que tener en cuenta que el euríbor plus no es un índice nuevo sino una modificación del actual. El euríbor a 12 meses, aplicado en el 90 % de las hipotecas, se obtiene con datos estimados de los 24 principales bancos europeos. Con el objetivo de obtener un indicador más fiable y menos manipulable, el euríbor plus no se basará en estimaciones, sino que se obtendrá con datos reales. La muestra de entidades que facilitarán los datos se ampliará.

El euríbor plus se aplicará directamente a las nuevas hipotecas que se formalicen en 2017 y progresivamente se incorporará en los préstamos hipotecarios referenciados a euríbor firmados antes de esta fecha.

La ventaja de firmar una hipoteca variable antes de 2017 es que podremos disfrutar de un año con un interés más bajo, ya que el euríbor actual cotiza al -0,056 %, mientras que el euríbor plus cotizará en positivo.

La compravenda d’habitatge incrementa al març i se situa a 38.674 operacions

La compravenda d’habitatge, segons les dades del Centre d’Informació Estadística del Notariat, es va incrementar al març de 12016 un 5,8% interanual, a nivell nacional, amb un total de 38.674 transaccions.

Compravendes habitatgesEl preu mig per m2 dels habitatges venuts al març de 2016 va ser de 1.261 €, el que representa un lleuger increment interanual de l’1,9%.

Compravendes habitatges preu m2

Els préstems hipotecaris per l’adquisició d’un habitatge van augmentar un 17,1% interanual al març, fins als 18.075 nous préstems.

L’import mitjà va augmentar un 2,7%, en termes interanuals, fins als 125.265 €

Número hipoteques

¿Qui guanya la lliga dels habitatges a Espanya?

Venda pisos

 

Tecnitasa revela el valor dels pisos a les rodalies dels estadis de futbol

La tasadora Tecnitasa ha creat la Lliga del Preu de l’Habitatge. Es tracta d’una classificació sobre quant costa viure prop d’un estadi de primera divisió. Com més elevat és el valor promig del metre quadrat a la “zona perimetral” d’un camp de fútbol, més amunt de la taula hi situa el club.

Endevines qui és el campió?

EL LLOGUER A CATALUNYA L’ANY 2015

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presentat l’informe sobre el mercat de lloguer a Catalunya en 2015 i ha anunciat la creació d’una nova llei d’arrendaments urbans catalana (LAU) l’any que ve. En la presentació, també han participat el secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala; el president de la Cambra de la propietat Urbana de Barcelona, ??Joan Ràfols, i l’economista especialista en cicles immobiliaris, Agustín Jové.

L’informe sobre el mercat de lloguer a Catalunya en 2015 es basa en les dades recollides pel *Institut Català del Sòl (INCASÒL), entitat dipositària de les fiances dels contractes de lloguer, i permet fer-se una idea d’alguns aspectes claus del mercat de lloguer a Catalunya.

En 2015, es van signar 141.000 nous contractes de lloguer en tota Catalunya, un – 5,3 % que l’any anterior. D’aquests, 40.000 corresponen a lloguers a la ciutat de Barcelona, ??la qual cosa significa un descens de el – 8,5 % respecte al 2014.

En l’àmbit metropolità, en 2015, es van signar un – 9,1 % de contractes que l’any anterior. En la resta de Catalunya, el nombre de contractes de lloguer es manté amb un creixement moderat i sostingut. En el Penedès, van créixer un + 4,4 % i en la resta del territori, un + 1,6 %.

Malgrat la baixada en el nombre de nous contractes, per segon any consecutiu, el saldo de nous contractes de lloguer segueix sent positiu, amb més de 40.000 contractes en tot el país. Actualment, l’INCASÒL compta amb més de 520.000 contractes de lloguer registrats.

Lloguer mitjà

Els preus del lloguer han augmentat tant el conjunt de Catalunya com a Barcelona, ??en 2015.
– En el quart trimestre de 2015, el lloguer mitjà a Catalunya es va situar en 572 €/mes, un creixement de el + 3,9 %, respecte al mateix període de l’any passat.
– En el quart trimestre de 2015, el lloguer mitjà a Barcelona es va situar en 755 €/mes, un creixement de el + 7 %, respecte al mateix període de l’any passat.
– En l’àmbit metropolità, l’increment és del 4 %, i en els municipis de fora de l’àmbit metropolità es manté en + 0,7 %.

La Generalitat descarta símptomes de bombolla en el lloguer ja que, encara que les preus han pujat, ha disminuït el nombre de contractes.

L’expert en dades immobiliàries Agustín Jové va apuntar que “a Catalunya, el 67 % dels contractes es troben entre els 301 a 600 €. A Barcelona, ??el 56 % dels contractes se situen entre els 450 a 750 €; 34 % està per sobre dels 750 €; i el 10 %, costen menys de 450 € “.

Distribució comarcal del mercat de lloguer.

Barcelona i la seva àrea metropolitana concentren el major nombre de nous contractes de lloguer. També hi ha concentració en comarques on hi ha lloguer turístic i de temporada, com el Tarragonès, el Gironès, l’Alt Empordà, la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Solsonès.

Les rendes de lloguer són més altes a les comarques on hi ha més demanda, amb dues excepcions: el Vall d’Aran, on hi ha poc lloguer – fins a 10 lloguers per cada 1.000 habitants – però de més de 500 €/mes, i el Garraf, on hi ha de 15 a 20 lloguers per cada 1.000 habitants, de més de 500 €/mes.

A Barcelona

Des de 2013, la renda dels lloguers a Barcelona augmenta i se situa al nivell de l’any 2006. En canvi, les operacions disminueixen des d’aquest mateix any.

L’increment del parc de lloguer ha estat de més de 9.000 habitatges en 2015 i el preu mitjà ha estat de 735 €/mes. Ciutat Vella, Eixample i Gràcia són els districtes amb més contractes de lloguer: més de 30 per cada 1.000 habitants.

El districte on el lloguer costa més diners és Sarrià-Sant Gervasi que passa dels 1.000 €/mes. En canvi, a Nou Barris, el lloguer mitjà està prop dels 500 €/mes. S’agreuja la polarització de la ciutat, on el districte més car és 2,03 vegades que el més barat.

Hi ha dos districtes amb el lloguer per sota dels 600 €/mes: Horta-Guinardó i Nou Barris, que també són la cambra i cinquè districte en població, respectivament.

Una nova Llei d’Arrendaments Urbans catalana

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va anunciar que la Generalitat prepara una nova Llei d’Arrendaments Urbans catalana davant la ineficiència de l’actual LAU espanyola, reformada en 2013 pel govern del PP.

L’actual LAU “només té en compte els grans arrendataris, no equilibra els drets i obligacions entre propietaris i inquilins, no és eficient“, va afirmar Borrás, que va projectar el nou esborrany per al segon trimestre de 2017.

“Parlarem amb agents socials, econòmics, locals i experts universitaris. Necessitem aquest diàleg per a una nova LAU moderna, que busqui alternatives a la compra i el lloguer, noves fórmules de tinença d’habitatges, més opcions“, va afegir.

Impost sobre els habitatges buits

El Parlament de Catalunya, mitjançant la Llei 14/2015, del 21 de juliol, va aprovar l’impost
sobre els habitatges buits, que ha estat desenvolupat per mitjà del Decret 183/2016, de 16
de febrer, pel qual s’aprova el Reglament de l’impost esmentat. Aquesta regulació es
completa amb l’ordre que aprova el model 510 d’autoliquidació de l’impost sobre els
habitatges buits.
D’acord amb aquesta regulació, les persones jurídiques propietàries d’habitatges situats al
territori de Catalunya, o titulars de qualssevol dret real que atorgui la facultat d’explotació
econòmica d’aquests, i els quals es trobin buits sense causa justificada durant més de dos
anys, estan obligades, en la seva qualitat de contribuents, a pagar i presentar
l’autoliquidació corresponent als habitatges subjectes a l’impost dels quals siguin titulars a
31 de desembre de l’any de meritació de l’impost.
La normativa esmentada preveu una exempció per als habitatges que estiguin situats en
zones d’escassa demanda acreditada, d’acord amb el que establirà el Pla territorial sectorial
d’habitatge, en el qual quedaran determinats. Ara bé, en tant aquest Pla no s’ha aprovat, i
en relació a l’exercici 2015, l’impost sobre els habitatges buits serà d’aplicació als municipis
que figuren a l’annex del Decret 75/2014, del 27 de maig, del Pla per al dret a l’habitatge, el
qual relaciona els municipis amb una demanda residencial forta i acreditada, i que s’adjunta
a aquest escrit.
La presentació de l’autoliquidació i l’ingrés de l’import del deute tributari corresponent,
s’haurà de realitzar en el termini comprès entre el dia 1 i el dia 20 del mes de març següent
a l’any de meritació de l’impost, per via telemàtica, d’acord amb el que disposa l’article 5 del
Decret 183/2016, de 16 de febrer, pel qual s’aprova el Reglament de l’impost.
Podeu consultar més informació relativa tant a aquest impost com a la seva tramitació a
l’adreça:
http://etributs.gencat.cat/ca/tributs/impost-habitatges-buits
Aquesta tramitació telemàtica es troba disponible tant per compte propi (quan el subjecte
passiu coincideix amb el presentador identificat amb el certificat digital emprat), com per
compte d’altri (mitjançant professional adherit a algun dels convenis subscrits per l’ATC amb
els diferents col·lectius col·laboradors en l’àmbit tributari).
Podeu consultar el llistat d’entitats conveniades a l’adreça
http://etributs.gencat.cat/ca/atc/convenis .
Per a la resolució de qualssevol dubte relatiu a la gestió i liquidació de l’impost, podeu
adreçar-vos a l’Agència Tributària de Catalunya, a través de l’adreça electrònica
cqs@atc.cat

Un agost amb més hipoteques

El nombre d’hipoteques sobre habitatges inscrits als registres de la propietat a l’agost és de 19.272, un 25,8% més que en el mateix mes de 2014.

L’import mitjà de les hipoteques d’agost augmenta un 0,6% en tasa anual i se situa en 104.318 €.

Catalunya és la tercera comunitat autònoma amb major número d’hipoteques sobre habitatges a l’agost 2015 amb 2.545 hipoteques.

On es deixa més capital per la constitució d’hipoteques sobre habitatges és a Madrid (489,4 milions €), Andalusia (331,4 milions €) i Catalunya (304,5 milions €).

 

Per a mes informació: http://www.apigirona.com/cat/news/new/file/226/

Llei 5/2015, de modificació del Codi Civil de Catalunya. El 20 juny entra en vigor!

Publicada en el DOGC la Llei 5/2015, del 13 de maig, de modificació del Codi Civil de Catalunya, relatiu a drets reals.

La Llei refà el capítol corresponent al règim jurídic de la Propietat Horitzontal reguladora de les comunitats de propietaris a Catalunya, per agilitzar-ne la gestió:

– suprimeix l’obligació de fer primera i segona convocatòria de la junta de propietaris.
– dóna més visibilitat a la vicepresidència i regula aquest càrrec.
– descarta la possibilitat de retribució per als càrrecs de la comunitat.
– modifica les majories exigibles en la presa d’acords.
– fomenta la mediació en cas de conflictes sorgits en l’àmbit de la propietat horitzontal.
– substitueix el terme “edifici” per “immoble”.
– les urbanitzacions passen a denominar-se “propietats horitzontals per parcel·les”
Igualment s’hi publica la Llei 6/2015, del 13 de maig, d’harmonització del Codi civil de Catalunya.

L’entrada en vigor és el dia 20 de juny de 2015

Les comunitats de propietaris hauran d’inspeccionar els seus edificis

DECRET 67/2015, de 5 de maig, per al foment del deure de conservació, manteniment i rehabilitació dels edificis d’habitatges, mitjançant les inspeccions tècniques i el llibre de l’edifici.
Les comunitats de propietaris hauran d’inspeccionar els seus edificis.
El Decret afecta a les comunitats de propietaris existents.
Tots els edificis d’habitatges hauran de passar la Inspecció Tècnica d’Edificis, (ITE), abans de complir els 45 anys d’antiguitat.
Pel que fa als edificis existents l’hauran de passar en les següents dates en funció de quina sigui la seva antiguitat:

Antiguitat de l’edifici entre 1951 i 1960: Fins el 31 de desembre del 2015.
Antiguitat de l’edifici entre 1961 i 1971: Fins el 31 de desembre del 2016.
Antiguitat a partir de 1971: L’any en que l’edifici compleixi els 45 anys d’antiguitat.
Les comunitats de propietaris han de tenir el Llibre de l’Edifici que, a partir de la recepció de l’informe de l’ITE, haurà de contenir:

Instruccions o recomanacions d’ús i manteniment de l’edifici i les seves instal·lacions.
Arxiu de documents (obra nova, manuals d’ús, manteniment…)
Registre d’incidències.

Més informació:
» Decret 67-2015, de 5 de maig, pel foment ….pdf [ + ]

Motius per ser positius amb l’habitatge, però anant amb compte

Les estadístiques oficials reflecteixen una estabilització evident de l’habitatge. Els experts asseguren que la demanda de pisos seguirà creixent i constaten que és un bon moment per invertir per l’atractiva rendibilitat que ofereix. No obstant això, alerten de la possible pujada de l’Euribor. Descarten que ho faci a curt termini però avisen del perill que hi haurà quan ho comenci a fer.

En línies generals, els experts i agents implicats en el sector immobiliari celebren els senyals d’optimisme que comencen a veure ja amb contundència. Però algunes veus deixen clar que no és or tot el que llueix i que cal anar amb peus de plom per evitar que es produeixi una altra bombolla immobiliària com la viscuda.

Experts com Ignacio San Martín, responsable del Servei d’Estudis de BBVA Real Estate, o Juan Fernández-Aceytuno, director general d’ST Societat de Taxació, assenyalen quatre factors que demostren que el sector immobiliari s’està estabilitzant, i fins i tot, recuperant:

1.- La demanda d’habitatge seguirà creixent: Sant Martín assegura que la renda de les famílies en termes reals està creixent, la qual cosa afavorirà la demanda. A més, la riquesa de les famílies s’ha estabilitzat. També cal comptar no només amb la demanda dels nacionals, sinó també dels estrangers. Considera que aquest any tornarà a produir-se un nou rècord de compra per part de forans.

2.- L’excés d’oferta baixarà: encara que lentament, l’estoc va reduint a poc a poc. El Ministeri de Foment situa l’excedent d’obra nova a 563.908 unitats a 31 de desembre de 2013, mentre que BBVA Research el xifra en 450.000, de les quals considera que un 30% són invendibles. Aquesta entitat financera confia que per al 2016 l’estoc deixi de ser un problema i que comenci realment a absorbir-se.

3.- Estabilització de preus i fins i tot revaloració: BBVA assegura amb rotunditat que el preu de l’habitatge està estabilitzat i s’atreveix a pronosticar revaloritzacions de preus aquest any. Sant Martí assenyala que el nou creixement de la demanda d’habitatge i l’estabilització de preus provocaran que la cartera hipotecària dels bancs guanyi en qualitat. “Si l’augment de la demanda porta amb si un augment del finançament i una estabilització de preus, això farà millorar la qualitat creditícia”, afegeix.

4.- Augment de la concessió d’hipoteques: hi ha una volta al finançament hipotecari, especialment a particulars que volen comprar un habitatge. Els bancs tenen la necessitat de donar préstecs per augmentar els ingressos pels interessos de les hipoteques. En l’actualitat, el saldo hipotecari està caient i seguirà fent-ho en els pròxims mesos si no és que els bancs trepitgin l’accelerador en la concessió de préstecs hipotecaris.

Però no tot són notícies positives. Si alguna cosa ha de preocupar al sector és un Euríbor en mínims històrics. Per a la persona que pensi en hipotecar avui en dia, ha de tenir en ment que l’euríbor, l’indicador més utilitzat per al càlcul dels préstecs hipotecaris, té tot el recorregut per pujar.

Per exemple, Adicae és una de les organitzacions que recomana no hipotecar actualment perquè “és un risc d’impagament en el futur”. L’Euribor està sota però quant comenci a pujar provocarà que les quotes hipotecàries siguin elevades, ja que els diferencials segueixen sent elevats respecte a l’època pre-crisi. “Un interès superior a euribor més un diferencial ja suposa un encariment gran. Per sobre d’euríbor + 2 ja és perillós “, assegura Manuel Pardos, president d’Adicae.

Per això hi ha experts com Juan Villén, responsable d’idealista hipoteques, que recomanen contractar una hipoteca a tipus fix perquè així se sap el que es paga tots els mesos. Al començament d’aquest any Kutxabank va llançar una hipoteca amb un tipus fix del 2,5%.

L’impost de plusvàlua municipal podria ser inconstitucional quan es ven una casa en pèrdues

Un jutjat de Sant Sebastià ha estat el primer a posar en dubte la constitucionalitat de l’impost de plusvàlua municipal quan un habitatge es ven en pèrdua patrimonial, és a dir, quan s’obté un rendiment negatiu en l’operació perquè l’immoble es ven per sota del cost de compra. Segons apunta el despatx Àtic Jurídic-Salcedo Advocats, el jutjat basc ha plantejat la inconstitucionalitat del tribut per entendre que vulnera els articles 24 i 31 de la Carta Magna.

Pel que sembla, Hisenda estipula aquest impost sense importar-li les circumstàncies concretes de la transmissió de l’habitatge i calcula la base imposable de manera totalment aliena al guany o pèrdua que hagi obtingut el venedor en l’operació.

Aquesta circumstància, en les operacions en les quals hi ha pèrdua patrimonial, infringiria el que recull l’article 31 de la Constitució: “Tots contribuiran al sosteniment de les despeses públiques d’acord amb la seva capacitat econòmica mitjançant un sistema tributari just inspirat en els principis d’igualtat i progressivitat que, en cap cas, tindrà abast confiscatori”.

Això és, per al jutjat de Sant Sebastià l’aplicació del mètode impositiu proposat per la Llei, en el cas en què una operació ‘a pèrdues’ demostra que l’increment del valor dels terrenys municipals no és real ni cert, pel que exigir seu pagament podria suposar una vulneració del principi de capacitat econòmica.

A més, segons Àtic Jurídic, “el fet que la normativa no contempli la possibilitat que la transmissió produeixi una pèrdua o minusvalidesa suposa el gravamen d’un increment fictici que, per ser calculat per defecte pel mètode previst en la norma, no pot ser tampoc objecte d’una valoració pericial contradictòria per a la determinació de la base imposable, ni admet prova en contrari”.

Això, segons el parer dels experts, suposa una clara limitació del dret de defensa que preveu l’article 24 de la Constitució, que estipula que totes les persones “tenen dret a obtenir la tutela efectiva dels jutges i tribunals en l’exercici dels seus drets i interessos legítims, sense que, en cap cas, pugui produir-se indefensió “i que també tenen dret” a utilitzar els mitjans de prova pertinents per a la seva defensa”.